Práve ten priestor je častokrát niečo, čo majiteľ psíkovi nedokáže poskytnúť. Samozrejme nehovoríme o tom, že si má každý okamžite kúpiť dom s veľkou záhradou, to určite nie. 

Musíte si vedieť správne vybrať rasu psa. Niektorej stačí malý byt, iná rasa potrebuje veľký výbeh. Platí ale zlaté pravidlo, psík nemôže trpieť. Našťastie sa na Slovensku kompetentní snažia a prijímajú zákony, ktoré zamedzujú týraniu zvierat. 

pixabay.com

Zviera je zákonom brané ako cítiaca bytosť, ktorej nehodno ubližovať. Od 1.1.2022 však vstúpil do platnosti aj ďalší zákon, na ktorý by si mali dať pozor všetci chovatelia, ktorí nebudú schopní ponúknuť psíkovi priestor na život a skončí tak priviazaný na reťazi. 

"Počnúc 1. januárom 2022 tak psy narodené po tomto dátume nebude možné v chovnom zariadení, t.j. byt, dom, dvor alebo akékoľvek miesto/priestor, kde je zviera dočasne alebo trvalo chované/držané, chovať a držať uviazané prostriedkom na uväzovanie.

Možné bude len krátkodobé uviazanie psa pod dohľadom počas čistenia chovného priestoru, kŕmenia a ošetrovania. Výnimky zo zákazu tiež budú platiť v prípade chovu/držby nebezpečného psa (pes, ktorý v minulosti pohrýzol alebo poranil človeka), nie však gravidnej/dojčiacej suky, chorého psa a šteňa do 6 mesiacov. Uviazať bude možné aj služobného psa, alebo záchranárskeho, či poľovného psa. 

Pre psy narodené pred 1. januárom 2022 začína zákon platiť 1. januára 2024. Dvojročné prechodné obdobie má vlastníkom a držiteľom psov dať dostatok času na zmenu chovných podmienok, napr. postaviť plot."

Ako poznamenala Sloboda zvierat: "Končí sa éra reťazí a s ňou celoživotné utrpenie pre tisíce slovenských psov!"

Zdroj: slobodazvierat.sk