Záhradníctva sú plné kadejakých prípravkov, no nie všetci sú ich zástancovia a nadšenci. Radšej sa priklonia k bio ceste, či už sa jedná o okrasnú, alebo úžitkovú záhradu. 

Čím teda rastlinkám pomôcť, aby boli krásne a zdravé, a aby sme sa tešili z bohatej úrody? Máme tu pre vás pár trikov.

KÁVA

Káva a záhrada, to je veľmi dobé spojenie. Nielen v tej relaxačnej rovine, ale v tej pomocnej, nakoľko usadeniny z kávy dokážu v záhrade zázraky. 

Snažte sa nazbierať čo najväčšie množstvo usadenej kávy, nechajte ju presušiť a potom hor sa do záhrady a veselo ju sypať ku koreňom rastlín. Najvďačnejšie vám budú rastlinky, ktoré obľubujú kyslú pôdu. Takže čučoriedky, begónie, rododendrony, azalky, hortenzie, magnólie, ale aj taká mrkva vám budú skutočne vďačné. Usadenina z kávy je bohatá na draslík a ten je pre rastliny veľmi potrebný. 

Káva pomáha aj proti škodcom, hlavne proti slimákom a mravcom. Slimáky chuť kávy nenávidia. Uvarte preto naozaj poriadne silného turka, nechajte vychladnúť a nastriekajte potom ňou rastlinky. 

Ani mravce nepatria medzi kávičkárov. Usadeninu z kávy im jednoducho nasypte do cesty. Uvidíte, ako rýchlo sa bude táto návšteva porúčať.

DROŽDIE

Droždie je veľmi šikovná vecička. Nielenže na jednej strane pomáha pri chudnutí, alebo tak isto pomáha aj zvyšovať chuť do jedla. Droždie má zvýšený obsah dusíka a fosforu a má za následok zvýšenie úrodnosti a zdravia rastlín. 

Na jednoduché hnojivo budete potrebovať 0,5 litra vlažnej vody, 5gr droždia a polievkovú lyžicu cukru. Všetko zmiešajte a nechajte kvasnice pracovať aspoň 20 minút. Túto tekutinu potom zrieďte v pomere 1:5 (liter drožďového hnojiva a 5 litrov vody).

BOBKOVÝ LIST

Bobkový list je veľmi aromatická rastlinka. Bobkový list obsahuje mangán, draslík, jód, horčík, vápnik, fosfor a mnohé iné látky, ktoré sa podieľajú na výžive pôdy a rastlín. Okrem iného obsahuje aj kyselinu nikotínovú, ktorá pomáha priesadám k vývoju koreňového systému. Čiže, je to hotový zázrak. 

Bobkový list používame pred aj po výsadbe, no vždy v inej forme. Pred výsadbou treba do zeminy zakomponovať sušené poriadne rozdrvené listy. Už keď máme rastlinky, tak si pripravíme tekuté drožďové hnojivo. 4 listy bobkového listu zalejeme 1 litrom horúcej vody a necháme vylúhovať približne 4 hodiny.

S hnojením to nepreháňajte. Stačí raz do mesiaca v každom spomenutom prípade.


Odporúčané pre Vás

Listing image

Kalifornské dážďovky a biohumus

Location icon Pohronská Polhora

Predám kalifornské dážďovky (1 kus/0,04€) a ich produkt vermikompost (biohumus), mám viac ako 30-ročné skúsenosti s chovom dážďoviek + prikladám návod na chov, bližšie informácie na telefónnom čísle 0907629860.

0.04 €

Zdroj: zahrada.sksimplecoffee.eu