Snežná pleseň

Po zime sa na trávniku môže často objaviť tzv. snežná pleseň. Na prvý pohľad by laik zhodnotil, že je to silnejší prízemný mráz, alebo husto tkaná pavučina, no v skutočnosti je to biela pleseň.

Tu musíte spozornieť a odhadnúť, či si s problémom dokáže poradiť príroda sama, alebo jej musíte dopomôcť vy. Pod touto plesňou totiž trávnik odumiera. Sú to často veľké ohraničené kruhy, takže presne vidíme miesta, ktoré snežná pleseň zasiahla. 

Ak je to plocha menšia, stačí, ak pleseň z trávnika jednoducho vyhrabeme, ak je plocha veľká, pomôžu vhodne zvolené fungicídy v podobe postreku.

Vzduch, vzduch, vzduch

Ak tento problém nemáme, hor sa do oživenia trávnika. Potrebujeme hrable, alebo vertikutátor. Jednoducho niečo, čím trávnik prevzdušníme a zbavíme ho suchej trávy, dáme tak priestor na rast novým zeleným steblám. 

Hnojenie

Po prerezaní a prevzdušnení prichádza doplnenie živín, a to v podobe hnojiva s obsahom dusíka. Vedzte, že každým jedným kosením trávniku odoberáme potrebné živiny, a tie treba v pravidelných intervaloch dopĺňať. 

pixabay.com

Ak sa vám podarí a trávnik pohnojíte tesne pred dažďom, výsledok uvidíte do pár dní. Do prevzdušneného trávnika sa okamžite dostanú potrebné látky a trávnik sa prebudí. Tak, ako je na jar dôležitá vlaha, je dôležité následne aj slnko. 

Tak aj trávnik po týchto prácach potrebuje slnko. Pri priaznivých podmienkach vám garantujeme, že trávnik budete do pár dní kosiť, čo je dobre, nakoľko kosením opäť pozbierate starú, suchú trávu, ktorá sa nepodarila vyhrabať na začiatku. 

pixabay.com

Obnova

Môže sa však stať, že po zime vám doslova vymreli časti trávnika. Nie je to nič nečakané, práve naopak. Nečakajte však na to, že "kosením" sa to zatrávni. Samozrejme, že po čase áno, ale keď už máte krásny trávnik, tak mu doprajte a vysejte poškodené miesta. Buď zvoľte semeno, ktoré je najpodobnejšie vášmu trávniku. Existujú semená univerzálne, alebo na športové plochy, alebo na plochy do tieňa.

Dokonca na trhu existuje aj tzv. trávniková náplasť, ktorá obsahuje zmes jemnej hliny, hnojiva a semena a laicky povedané, takého rastové gélu, ktorý sa objaví vtedy, keď je táto zmes vlhká. Túto zmes na poškodené miesto len vysypte a zalejte. 


Odporúčané pre Vás

Listing image

Predám karburátor +sada na kosačkyB@S

Predám karburátor +sada tesnení na kosačky s motorom Briggs & Stratton 795477 498811 795469 794147 699660,je tam všetko na foto karburátor+vzduchový filter+tesnenia+zapaľovacia sviečka+primer na palivo,2pružiny

30 €

Zdroj: zahradnictvo-sadex.sk


Súvisiace inzeráty

Rastliny, stromy, zelenina, ovocie