Kupovať náhradné diely z druhej ruky je síce ekologické, no oplatí sa riskovať, ak na daný diel nemáte záruku? Na túto otázku si čestne musí zodpovedať každý kupujúci a v podstate podstúpiť to riziko kúpy použitého autodielu.

Rozhodujúcim faktorom je pri kúpe určite cena. Snaha obísť autorizovaný servis a zaplatiť stovky eur za niečo, čo si možno zohnať za zlomok sumy, dáva priestor klamárom a podvodníkom. 

Tu platí, 100x meraj a raz rež. Otázok, fotografií a konzultácií nikdy nie je dosť. Zánovný autodiel sa veľmi ťažko vracia.

pixabay.com

Pri kúpe náhradných autodielov existujú v podstate tri možnosti:

* použité a repasované autodiely

* nové neoriginálne autodiely

* nové originálne autodiely

Trh s náhradnými dielmi je naozaj široký a treba sa vedieť v ňom obracať. Ak nemáte trh dostatočne zmapovaný, aby ste vedeli rozlíšiť kvalitné náhradné diely od nepodarkov, je to pre vás takpovediac ruská ruleta. 

Čo si treba všímať

* cena - najlacnejšie, nie je vždy najvýhodnejšie. Za nízkou cenou môže byť vysoká opotrebovanosť, alebo vada

* záruka - pýtajte sa vek. Zisťujte, čo najviac o jednotlivom diele

* viditeľné poškodenia - fotografiami nech sa nešetrí, odhalia závady dielu

* komunikácia predajcu - zo spôsobu komunikácie s predajcom dokážete mnoho vyčítať, je jedno či ide o mailovú, alebo telefonickú komunikáciu

* platba vopred - súčasný trend urýchlene predaja núti kupujúceho zaplatiť za tovar vopred. V takomto prípade sa ale kupujúci dostáva do zapeklitej situácie, kedy nemá tovar, ani peniaze. Ak je to teda možné, voľte platbu na dobierku, alebo osobný predaj

Zdroj: volvo.topautobratislava.sk


Súvisiace inzeráty

Ostatné (auto)