Na začiatok je dôležité vedieť, že klimatizácia vzduch nielen ochladzuje, ale ho aj vysušuje. Preto, ak klimatizáciu umiestnite zle a zle ju budete aj používať, hrozí vám angína, zápal priedušiek, kĺbov, zápal očí, či uší. 

Kde?

Toto je veľmi dôležitá otázka, ktorú si musíte s montážnikom zodpovedať hneď na začiatku. Tu nejde o estetickosť, tu ide o výkon a zdravie. 

Okolo jednotky musí byť dostatočný priestor. Najideálnejšie 15 - 20 cm z každej strany. Nikdy chladiacu jednotku neumiestňujte tak, že chladný vzduch bude prúdiť priamo na človeka. Napr. nad sedaciu súpravu či posteľ. Rovnako by nemala byť v miestnosti, kde sú malé deti a nemala by byť na priamom slnku.

Vyhnite sa tiež elektrospotrebičom, ktoré zvyšujú teplotu. Tie by mohli ovplyvniť senzory na jednotke. 

Ako?

V tomto momente by ste sa mali rozhodnúť, či zvoliť manuálnu, alebo automatickú klimatizáciu. Manuálna je lacnejšia, no v konečnom dôsledku vašu peňaženku vyžmýka omnoho viac, nakoľko vždy ide na maximálny výkon. Automatická má vlastné senzory, ktoré výkon regulujú. 

Treba si uvedomiť, že ak je vonkajšia teplota 33°C, neznamená to, že vy si byt musíte vychladiť na 23°C. Vedzte, že rozdiel medzi vonkajšou a vnútornou teplotou by nemal byť väčší ako 6°C. Inak vám hrozí teplotný šok. 

To, že máte v byte klímu ešte neznamená, že nemusíte vetrať. Väčšina zariadení nemá funkciu vetrania vzduchu, preto vždy ráno a večer celý byt vyvetrajte. Následne počas chladenia okná zatvorte. 

Pozor!

Už sme spomínali, že klimatizácia byt nielen chladí, ale aj vysušuje. Suchý vzduch nie je žiadna sranda, treba sa na to pripraviť. Optimálna vlhkosť vzduchu sa pohybuje medzi 40 - 55 %. Pre porovnanie: 25 °C a 40 % vlhkosť vnímame ako príjemnú klímu avšak, 25 °C a 80 % vlhkosť ako horúčavu a pocit dusna.

Preto do miestnosti umiestnite napr. misku s vodou, alebo ľadom a dodržujte pitný režim. 

Zdroj: topbyvanie.skzdravoteka.sk


Súvisiace inzeráty

Ostatné (elektronika)