Ceny nových mobilných telefónov každým rokom rastú. Naozaj rastú. 1 000 eur je už pomaly bežná cena nových modelov, v ktorých sa snúbia tie najnovšie vychytávky. Ale nie každý si podobný špás môže dovoliť, preto mnohí siahajú po mobilných telefónoch z druhej ruky. Je to samozrejme cesta, no s rizikami, ktoré sa však dajú ľahko eliminovať.

Ak vo vás inzerát vzbudil záujem a komunikácia s predajcom bola taká, že ste mobil kúpili, urobte si doma skúšku správnosti a overte si, či náhodou nie je daný kus ukradnutý. Ako? 

Každý jeden telefón má priradený kód: MEI, MEID alebo ESN. Práve vďaka tomuto jedinečnému kódu dokážete na stránke Kontroly kradnutých mobilov zistiť, či práve ten váš nemal v rukách nejaký dlhoprstý chytrák. 

Daný kód nájdete buď na zadnej strane mobilu, alebo v nastaveniach, alebo stačí zadať kombináciu *#06# a kód sa vám objaví na displeji. 

Tento kód slúži napr. aj na zablokovanie telefónu. Ak mi napr. teda ukradli mobil, pomocou tohto kódu ho zablokujem. Človek, ktorý ho potom kúpi, ho nebude môcť používať. Telefón sa stane nefunkčným a ten, čo taký mobil kúpil, len vyhodil peniaze do koša. 

Kód treba zadať do kolónky na kontrolu kódu. Ak je zariadenie ukradnuté, upozorní vás na to výrazné červené hlásenie.

Nuž a potom je už na vás ako to budete riešiť. Či cez operátora, či cez políciu, alebo pôjdete "zakrútiť krkom" tomu, od ktorého ste mobil kúpili. 

Zdroj: theverge.comdobrenoviny.sk


Súvisiace inzeráty

Ostatné (elektronika)