Deti patria medzi najohrozenejšie skupiny, ktorým hrozí prehriatie, či úpal. Malé telíčko vydáva zo seba veľké množstvo energie a veľmi rýchlo dochádza k jeho zahriatiu. Ak sa pritom nachádza ešte vo veľmi teplom prostredí, neveští to nič dobré. 

Aj keď máte pocit, že deti sú nevyčerpateľné a ešte večer majú po celom dni extrémne veľa energie, môže to byť len klam. Hlavne v lete dochádza ku tepelným kolapsom. 

Je dôležité rozoznať, či ide o úpal, alebo o prehriatie. No ani jedno nie je dobré. Úpal dostane dieťa ľahko, bez zakrytia hlavy, bez vody, v teple... Prehriatie najčastejšie vzniká v situácii, keď telo vytvára viac tepla, než je schopné odvádzať do okolia. Následne dochádza k strate telesných tekutín, pokožka sa vysúša, teplo sa začína šíriť dôležitými orgánmi vrátane mozgu a spôsobuje ich prehrievanie.

Príznaky prehriatia: únava, bledosť, malátnosť, slabosť, bolesti hlavy, pocit na zvracanie, rýchle povrchné dýchanie, potenie, rýchly pulz, ak trvá stav dlhšie - svalové kŕče a teplota nad 40°C.

Prvá pomoc pri prehriatí:


*dieťa okamžite uložte do tieňa a uvoľnite mu odev

*podložte mu nohy, aby boli vyššie než zbytok tela

*podávajte chladné tekutiny s prídavkom kuchynskej soli

*sčervenanú kožu môžete ošetriť mliekom alebo krémom po opaľovaní

*nevystavujte dieťa v nasledujúcich dňoch priamemu slnku

Príznaky úpalu:
 bolesti hlavy a závraty, v závažnejších prípadoch dokonca aj kŕče alebo bezvedomie. Dieťa má horúčku (menšiu než pri prehriatí, okolo 38,8°C) a zvracia. Má spálenú a suchú pokožku a na rozdiel od prehriatia sa dieťa nepotí.

Prvá pomoc pri úpale: 


*umiestniť dieťa do chladnej, dostatočne vetranej a tienistej miestnosti

*dať dieťaťu studené zábaly alebo ľadové obklady (nie však ľad priamo, ale zabalený napríklad v uteráku) na hlavu

*podávať dieťaťu vychladené nápoje (ale len ak nezvracia). Najlepšie minerálne vody, iontové nápoje alebo studený čaj

Zdroj: nutriklub.skdrmax.sk


Súvisiace inzeráty

Spotrebiče