Nebudeme vás už viacej naťahovať. Zamestnávateľ je podľa zákona povinný uvádzať v inzeráte ponúkaný plat, nové príplatky za prácu v noci a cez víkendy a dobrovoľný 13. a 14. plat. Základ ale je, aby bola v inzeráte uvedená mzda.

Z hľadiska úspešnosti inzerátov sú jednoznačne na vrchole tie, pri ktorých je jasne uvedená pláca za prácu. A to platilo aj pred 1.5.2018. Jednoducho, človek chce vedieť na rovinu, koľko zarobí, a či sa mu oplatí na ponuku v inzercii reagovať. 

Nenaplnené sľuby

V minulosti sa často opakovali prípady, kedy zamestnávateľ aj uviedol výšku mzdy, no tam to skončilo. Bola to len akási návnada na ľudí a reálna mzda bola úplne iná. 

Aj týmto praktikám personalistov alebo zamestnávateľov odzvonilo. Novela zákona ukladá zamestnávateľovi povinnosť uzatvoriť pracovnú zmluvu so zamestnancom s platom, ktorý nesmie byť nižší ako je suma základnej zložky mzdy, ktorú zverejnil v ponuke zamestnania.

Príplatky, víkendy, sviatky? 

Aj toto sú dôležité informácie, ktoré je potrebné zodpovedať hneď na začiatku. Prijatá novela zákona upravila výšku príplatkov za odpracované dni pokoja, víkendu, ale aj prácu počas noci.

Za sobotu by ste tak mali dostať príplatok vo výške 50% minimálnej hodinovej mzdy a za nedeľu až 100% minimálnej hodinovej mzdy. Za nočnú by ste mali dostať príplatok 40% minimálnej hodinovej mzdy.

Tieto percentá môžu jemne klesnúť v prípade, ak si ich zamestnávatelia upravia v kolektívnej zmluve alebo priamo v pracovnej zmluve so zamestnancom. 

Zdroj: dendisova.skuzitocna.pravda.sk


Súvisiace inzeráty

Ponuky práce