Tento článok slúži ako výstraha, nechceme poučovať, ani súdiť. Nikdy totiž nevieme, kedy sa to môže stať práve nám.

Základom je jednoduchý test s vajíčkom. Muž zverejnil na internete fotografie, čo sa stane s vajíčkom, ktoré nechal na panvici v zaparkovanom rozhorúčenom aute. Stačilo len 10 minút a teplota sa vyšplhala pomaly na maximum. 

Pri tejto teplote dochádza u zvieraťa k poškodeniu mozgu, dokonca k náhlej smrti. Rovnaký proces je aj pri dieťati. Organizmus je malý, rýchlo sa prehreje a dochádza k oslabeniu, až zastaveniu životných funkcií. 

imgur.com

Extrémne horúci vzduch v uzavretom aute je už po pár minútach smrteľný. Nepomáha ani pootvorené okno. Počas 25 stupňového dňa sa teplota v aute môže vyšplhať v priebehu niekoľkých minút až na 80 – 90°C. Pri 32°C dosahuje teplota vzduchu vo vnútri auta až 120 stupňov. A to za menej ako 10 minút.

imgur.com

Psíky je mimoriadne ťažké po takejto traume ochladiť. U psíkov totiž regulovanie teploty (potenie) prebieha cez labky. No ak je celé telo rozhorúčené a psík labkami stojí na teplom podklade, nemá sa ako chladiť. Auto sa v tomto momente stáva pascou, z ktorej niet úniku.

Mnohí si mylne my, že pootvorené okno pomáha. Nepomáha... Ak je vonkajšia teplota vysoká, na 10 cm pootvorené okno psíka, či dieťa nevytrhne z núdze. 

pixabay.com

Zdroj: boredpanda.com