Mohlo by sa zdať, že je to hlúposť, no nie je to tak. Nehovoríme o tom, aby ste zrazu jogurty dávali na inú poličku, to vôbec nie, ale ide o to, čo do chladničky dáme a na ako dlho.

Už sme písali o tom, aké nebezpečenstvo nám hrozí pri preprave potravín v aute. Viac TU

A teraz si vezmite, že takéto už kontaminované potraviny dáte do chladničky k iným veciam. Nastáva kontaminácia, aj keď sú veci v chlade. Už po krátkom čase môžu potraviny obsahovať „neviditeľné“ plesne (aflatoxíny).

Počas leta chladničku naozaj zbytočne neotvárajte, ani pri nej ráno dlho nepremýšľajte. Môžete jemne znížiť teplotu (teda zvýšiť chlad), ale nie príliš.

Určite nemajte v chladničke veľa vecí, hlavne tak, aby sa potraviny dotýkali. Dajte si záležať na tom, aby jeden druh potravín, ako napr. mliečne výrobky, alebo zelenina, boli v jednej spoločnej polici.

Čo je naozaj najdôležitejšie, je úschova hotových jedál. Aj v lete varíme, hlavne grilujeme a jedlo prirodzene ostáva. Po prvé, jedlo nechajte vždy vychladnúť, ak sa dá, čo najrýchlejšie. Čím dlhšie totiž jedlo chladne, tým viac je v ňom histamín, ten môže niekomu dosť škodiť. Do chladničky teplé jedlo nepatrí!

Rovnako uvarené jedlo v chladničke neskladujte dlho. Naozaj stačí jeden deň. Max 2, ale to už naozaj max! Radšej varte menej a častejšie, ale neriskujte opäť kontamináciu potravín.

Zase úplný opak je napr. surové mäso. Na to si dajte obzvlášť pozor a radšej si na varenie a grilovačku mäso kúpte a okamžite ho pripravujte. Ak dávate mäso do pácu, poriadne danú nádobu obaľte potravinovou fóliou.

Zdroj: patalie.sk


Súvisiace inzeráty

Spotrebiče