Ak by sme chceli byť veľmi odborní, tak dýchanie stavby=difúzia vodnej pary konštrukciami stavby. Po kúpeli, či sprche sa v kúpeľni kumuluje vodná para, tú sa snažíme dostať von a vyvetrať, to je úplne v poriadku, no stavba ako taká, vodnú paru potrebuje. Správnym zateplením domu zabezpečíte jej prechod stenami, a tak prirodzene vyregulujete vlhkosť vzduchu v interiéri. Váš dom tak bude zdravý, naozaj doslova zdravý.

Novostavba pod dohľadom

V tomto prípade je to o niečo jednoduchšie. Samozrejme závisí, kedy ste sa k stavbe dostali. Či to bolo pred osadením okien a zateplením stavby. Práve tieto dva momenty sú veľmi dôležité. Nové okná väčšinou tesnia takmer dokonale. Výmena vzduchu je 10–krát nižšia, ako so starými oknami v starších domoch. V tomto prípade stačí len častejšie vetrať. 

Ďalšou dôležitou vecou pri zabezpečení regulácie vzduchu, je vhodná voľba stavebného materiálu spoločne so zatepľovacím materiálom. V prípade materiálov pre obvodové steny preniká vlhkosť ťažšie cez železobetón (panelová technológia) ako tehlové murivo, či murivo z pórobetónu. Dom odvedie cez steny 3% vlhkosti. Pri zatepľovaní treba dodržiavať pravidlá zatepľovania. Fušerina sa naozaj nevypláca. Odborník vie, ako dom zatepliť a vytvorí zrážacie body, cez ktoré si dom odvedie vlhkosť. 

pixabay.com

Pozor na staršie domy!

Staršie stavby majú výhodu v tom, že majú staršie okná, ktoré až tak netesnia, tým pádom vzduch cirkuluje. Štatisticky je ale vlhnutie múrov častejším problémom starších domov.

Príčina tkvie už v základe, a to napr. neexistujúcou izoláciou základov.

Niekedy sú problémom vlhnutia v starších domoch aj tzv. tepelné mosty. Sú to miesta, ktoré majú rôznu teplotu − napríklad okolo okien, či v rohoch. Je to preto, že domy si majitelia vždy postupne rekonštruujú, a tak sa stretávajú vedľa seba rôzne materiály. Na toto si treba dať veľký pozor!

Zdroj: zdravebyvanie.sme.skuzitocna.pravda.sk


Súvisiace inzeráty

Domy