Ísť na huby je na jednej strane zábava, no aj zodpovednosť. Nie preto, že ste zodpovední za deti, ktoré sa môžu stratiť v lese, ale preto, že nájsť, vziať a skonzumovať hubársky úlovok je veľká zodpovednosť.

Platí jednoduché pravidlo, a to nezbierať to, čo nepoznáte, aj keby ste mali z lesa odísť s prázdnym košíkom. Otrava hubami za to skutočne nestojí.

Intoxikácie hubami sa každoročne opakujú. Našou najjedovatejšou hubou je muchotrávka zelená, ktorú si ľudia mýlia s pečiarkou alebo plávkou. Táto huba môže pripraviť o život až dvoch dospelých ľudí. Toxín sa nachádza vo všetkých jej častiach, neodstráni sa varením, mrazením ani sušením. Prechádza dokonca do materského mlieka. Rizikom však nie sú len jedovaté huby, ale aj jedlé, ktoré sa zle skladujú.

Je teda dôležité, ako pozbierané huby pripravíte, no ako píšeme vyššie, u niektorých nepomôže akýkoľvek spôsob a toxíny "nezabijete". Ale teda, čo ak sa stane tá nepríjemná situácia a príde k otrave. Je rozdiel v tom, ako podať prvú pomoc dospelému a dieťaťu?

Ako pomôcť?

- otrava sa prejavuje bolesťou brucha, vracaním, hnačkou, závratmi, zimnicou

- aj u detí, aj u dospelého ide o čas. Môže sa zdať, že je všetko v poriadku, no vedzte, že vážne príznaky otravy môžu nastúpiť po 6- 12 hodinách, niekedy až po 24 hodinách

- ako prvú pomoc použite len rozdrvené aktívne uhlie (10 – 20 tabliet rozdrvte a zmiešajte s vodou)

- následne okamžite dopravte postihnutého do zdravotníckeho zariadenia

- nepodceňujte zmiernenie príznakov

- k lekárovi vezmite vzorku huby, alebo jedla, ktoré postihnutý zjedol 

Zdroj: npz.sk


Súvisiace inzeráty

Auto