Letný smog vzniká za intenzívneho slnečného svitu, kedy pôsobí UV žiarenie na splodiny zo spaľovacích motorov, predovšetkým na NOx, CO a uhľovodíky. „Vytvára sa ozón, ktorý sa zúčastňuje zložitých fotooxidačných reakcií, za vzniku aldehydov, kyseliny dusičnej, peroxidov a ďalších látok. Takto vzniká zmes, ktorá dráždi očné rohovky a spojovky, sliznice dýchacích ciest a zhoršuje pľúcne funkcie,“ hovorí Mgr. Milada Eštóková, PhD., vedúca odboru hygieny životného prostredia ÚVZ SR. 

Súčasťou letného smogu je prízemný ozón. Ten je iný. Ak je vydaná výstraha, v tom prípade by ste sa mali chrániť, a to tak, že skrátite svoj pobyt vo vonkajších priestoroch, hlavne v mestách. Počas smogovej situácie by si mali dávať pozor najmä citlivé skupiny obyvateľov.

Kedy teda ísť von? Koncentrácie znečisťujúcich látok kopírujú denné zmeny rozptylových podmienok a denný rytmus aktivít ľudí (v tomto období najmä intenzita dopravy). Najvyššie hodnoty bývajú v ranných hodinách a večer po západe slnka. Teda v ranných a večerných hodinách, keď je tzv. dopravná špička počas horúcich letných dní, vtedy by ste sa mali vyhýbať pobytu von, nešportovať a nevykonávať ťažkú fyzickú činnosť.

Ak sa tieto hodnoty zmiešajú a každá v nadpriemerných hodnotách, tak sa vo väčšine prípadoch pre konkrétne miesta vydáva dokonca meteorologická výstraha.

Zdroj: slovenskyreporter.sk


Súvisiace inzeráty

Auto