Kočík s hlbokou vaničkou potrebuje na začiatok každé jedno bábätko. Je jedno, či sa narodí do zimy, či do leta. Dieťatko potrebuje na začiatku cítiť, že ho niečo obklopuje a je tesne okolo neho. Športová časť kočíka je už o niečom inom. Treba sa ale rozhodnúť, či idete rovno do dvojkombinácie, nakoľko možno po čase zistíte, že vanička na danom kočíku je super, no športová nie.

Na čo si dať pozor!

Veľkosť/hmotnosť

Ako prvé by ste si mali všímať rozmery kočíka, či sa zmestí do dverí vo vašom byte, či dome. Alebo či sa zmestí napr. do výťahu. Ak nie, vzdajte sa ho, ušetrí vám to kopec nervov.

Ruka v ruke s veľkosťou kočíka ide aj jeho váha. Nakladanie a vykladania z auta dá zabrať a stáva sa, že nie vždy je na blízku otecko.

Kolesá

Poviete si, čo tam po kolesách. No kolesá sú extrémne dôležité. Dôležitá je veľkosť aj materiál. Kolesá sú rôzne plnené, buď vzduchom, penou, alebo bublinami, či sú celé z plastu. Zvoľte preto veľkosť a plnenie podľa toho, do akého terénu chcete s kočíkom chodiť. 

Polohovanie

Tento bod je dôležitý pre mamičky, ktoré sa rozhodnú pre kombináciu. Dieťatko si totiž zvykne na to, že v kočíku spinká. Dajte si preto pozor, aby bola športová časť danej kombinácie polohovateľná, či už ide o opierku chrbta, alebo nôh. Detské lekárky upozorňujú napr. na korýtkové športové časti, pri ktorých sa nôžky polohovať nedajú. Takýto sed nie je vhodný pre dieťatko, nakoľko sa v športovej časti vozia deti skôr, ako vedia samostatne sedieť. 

Keď toto všetko zvážite a pozriete sa, čo ponúka trh, zistíte, že si musíte pripraviť pekný balík peňazí. Drahšie kočíky sa pokojne šplhajú aj k 1 000 eurám, dokonca až k 2 000. Treba si určiť finančný strop a zohľadniť svoje možnosti.

Dilema

Nový alebo použitý? Presne táto otázka prichádza v momente, kedy zistí maminka, že jej vysnívaný kočík stojí nemalé peniaze. Bazáre ponúkajú širokú paletu "použitých" kočíkov. Nie je to žiadna hanba siahnuť po kočíku z druhej ruky.

Väčšinou sú to veci používané pol roka, maximálne 1 rok. A keďže sa v kočíkoch vozia tie najväčšie poklady, maminky sa ku kočíkom správajú veľmi šetrne.

Pri kúpe si ale treba všetko vyskúšať či funguje tak, ako má. Či kočík nemá náhodou nejaké zlomené časti, ktoré by mohli ohroziť bábätko.

Zdroj: babyraptor.sk