Revízia

Na začiatok treba urobiť poriadnu revíziu záhradného náradia, aby sa nestalo, že vám bude hneď na štart novej sezóny niečo chýbať. To by bola chyba, keby záhradkára takáto malá nedôslednosť pripravila o radosť z práce hneď v prvé pekné teplejšie dni.

pixabay.com

Predpestovanie

Ďalší správny a predvídavý krok, ak teda máte v záhrade aj kútik, kde pestujete zeleniny a ovocie, tak si nezabudni predpestovať priesady. Rovnako vám to ušetrí pár dní a vašu záhradku dostanete po zime do skvelej kondície oveľa skôr.

pixabay.com

Kyprenie

Rovnako sa pripravte, že si prvé dni poriadne zamakáte, nakoľko je najvhodnejší čas na rýľovanie a prekyprenie pôdu a pripravíte ju tak na vysadenie pripravených priesad. Bez toho to jednoducho nejde. Dávajte ale pozor na teplotu, počkajte, kým bude von teplejšie, pôda nemôže byť zamrznutá. Trápili by ste vy, aj pôda.

Čistenie, čistenie a ešte raz čistenie

Ak teda máte už chuť, ak máte všetko potrebné pripravené, hor sa do čistenia. Čaká vás veľa hrabania, zbierania, strihania a čistenia. Z každej jednej rastliny treba odstrániť suché listy, či stonky. Treba zastrihnúť ovocné stromy, či vinič. 

pixabay.com

Hlavne po očistení a odstránení suchých častí nezabudnite hnojiť, hnojiť a hnojiť… Po zime je pôda vyšťavená. Aby sa rastliny dokázali nakopnúť, potrebujú “pustiť žilou”, a to doslovne. Takže hnojíme trávnik, ruže, ihličnany, okrasné kríky. Posledným dvom spomínaným treba pridať aj dávku hořkej soli. Nič tým nepokazíte. Ale pozor! Netreba to preháňať, treba dodržiavať správne dávkovanie, inak môžete rastliny hneď na začiatok spáliť a poškodiť.

Nezabudnite na trávnik

Posledná a najdôležitejšia vec, ktorú musíte na oživenie záhrady urobiť, je povenovať sa trávniku. Najprv ho zhodnoťte pohľadom. Nie totiž každý jeden trávnik potrebuje hneď prevzdušňovať kultivátorom. Ak nie je v trávniku veľa suchých častí, tento stroj ešte na túto sezónu odložte. Stačia kovové hrable, ktorými dokážete trávnik prevzdušniť a pomôcť mu, aby začal rásť. Potom si stačí pozrieť predpoveď počasia a čakať na poriadny dážď. Trávnik tesne pred ním pohnojte. A je to! Už o pár dní budete vidieť doslova zázraky na počkanie.