Počas tejto izolácie asi každý jeden z nás začal robiť niečo, na čo dovtedy nemal čas, resp. niečo, o čom ani netušil, žeby ho mohlo baviť. Mnohí z nás prepadli koronatrendu kváskovania, alebo otužovania. V prvej vlne predajcovia bicyklov hlásili “vypredané”, alebo “doba dodania niekoľko týždňov”. Jednoducho sme sa venovali niečomu, na čo sa nevzťahovali prísne opatrenia a dovolili nám sa aspoň troška vyžiť.

Medzi tieto trendy sa zaradilo aj záhradkárčenie. Aj tí, ktorí si mysleli, že nie sú tzv. manuálne typy, si začali kopkať a niečo sadiť.

Tá potecha, keď niečo vyrastie, vyklíči, či zakvitne a viete, že je to vďaka vašej snahe, je úžasná!

Návrh

Čo potrebujete na začiatok. Po prvé vám treba chuť, po druhé myšlienky a sny a po tretie to správne náradie. Čo vám skutočne na začiatok pomôže, je kreslenie. Navrhnite si, čo by sa vám kde páčilo, čo by sa vám kde hodilo. Analyzujte priestor, analyzujte pôdu, analyzujte rozloženie tieňa, či slnka na vašom kúsku zeme.

Správny výber

Ak toto všetko zvládnete, “ujo Google” vám v tom iste pomôže, tak pristúpte ku kúpe rastlín. Nemajte ale veľké oči. Veľká rastlina, či okrasný strom neznamená menej práce, niekedy je to úplne opačne.

pixabay.com

Takáto rastlinka sa ťažšie zakorení a pri nesprávnej opatere vám môže rýchlo vyhynúť, a tým vás môže demotivovať. Máte čas a doprajte ho aj svojej záhrade. Tá krása sa môže ukázať až o niekoľko rokov, nie o niekoľko dní.

Buďte čoraz náročnejší

Keď zvládnete tú prvú, zakladaciu fázu, potešte sa a pridajte do svojej koronazáradky nové druhy, náročnejšie rastliny, stanovte si nové ciele. Raz budete spomínať na to, ako ste začali záhradkárčiť a raz príde deň, kedy budete budete v pokoji žať plody svojej práce, a to obrazne, aj doslova.