Myslite dopredu

Ak už máte fungujúcu a rozrastenú záhradu, alebo sa ešte len chystáte si ju založiť, myslite na deti. Aj tie potrebujú svoj kútik, kde sa budú realizovať. Nielen, čo sa týka hry, ale aj čo sa týka “práce”. Stačí skutočne len malá plocha, no verte, že deti vám budú zaň vďačné.

pixabay.com

Pevné a bezpečné základy

Základ je základ. Dieťa je neriadená strela, pri ktorej nedokážete predvídať, čo urobí a čo sa môže stať. Preto o zohľadnite pri zakladaní detského záhradného kútika. Štrk, struska a iné skalnaté podklady vhodné nie sú. Dieťa spadne a ľahko sa poraní. Riskujete, že dieťa chytí k tomuto priestoru averziu. Skúste skôr drevo, alebo veľmi obľúbená je tzv. gumová doska. Používa sa aj pri workoutových ihriskách, pretože je pevná, pružná a mäkká. Dieťa si na nej neublíži a môže dokonca spokojne sedieť na zemi. Na trhu je množstvo farieb, takže dieťaťu dokáže vytvoriť veselé farebné kráľovstvo.

“Must have”

Súčasťou detského kútika by mohlo byť malé pieskovisko, šmykľavka, či hojdačka. To je klasika, ktorá nikdy neomrzí. Samozrejme, ak sa nájde vhodný a pevný strom, tak domček v korune stromu, to je sen snáď každého dieťaťa. Takýmito vecami dokážeme deti vylákať von a urobiť program, ktorý nebude stáť na tablete, či mobile.

pixabay.com

Učenie hrou

Dajte však dieťaťu aj niečo, o čo sa musí starať. Naučíte ho tak zodpovednosti. Vezmite ho do záhradníctva, spolu vyberte stromček a vymyslite si k nemu milý príbeh. Dieťa bude hltať každé jedno slovo. Po zasadení mu určite úlohy, ktoré musí plniť, aby sa jeho rastlinke darilo a o nejaký čas zakvitne, alebo prinesie nejaké plody.