V balkónových priestoroch a v priestoroch okenných parapet dokážete vypestovať akúkoľvek priesadu. Samozrejme, že parapet má svoje limity, ale veď každá priesada vyrastá z drobného semienka, tým pádom máte dostatok času.

Predpestovanie si vyžadujú tieto druhy zeleniny: zeler, kaleráb, kapusta, kel, karfiol, ružičkový kel, brokolica, paprika, paradajka, hlávkový šalát, pažítka, či pór.

Na základe kapacity sa treba neskôr rozhodnúť, či chcete vypestovať len priesadu, alebo chcete dopestovať aj celý produkt. Ak sa rozhodnete "záhradkárčiť" na balkóne, tak také paradajky, paprika, šalát, brokolica, pažítka, chilli, či karfiol sú pre vás ako stvorené. 

pixabay.com

Čo vám teda treba? Tak jednoznačne semienka, substrát a nádobu na výsev. Na vypestovanie sadeničiek vám stačia napr. prázdne a umyté kelímky od jogurtov, alebo aj papierová vložka od vajíčok. Tá je doslova na toto ako stvorená, nakoľko máte všetky sadeničky pekne pokope.

S pestovaním priesad sa začína zvyčajne vo februári. Po zasadení jemne pokropte substrát a nádobky, alebo nádobu prekryte, buď igelitom, alebo textíliou. Rastlinky si tak vytvoria s pomocou tepla ideálne prostredie na vyklíčenie. Teplota klíčiacich semien by mala byť 18°C, paprika, paradajky či uhorky vyžadujú vyššiu teplotu (22 – 25°C).

Dávajte však pozor na dostatok svetla. Plastové okná svetlo filtrujú, čo sa môže prejaviť na vašich priesadách. Môžu byť tenké a vytahané. Stačí kúpiť pre rastlinky led lampičku. 

Nezabudnite si pripraviť kvetináče na následné vysadenie na balkón na čerstvý vzduch. S týmto sa ale neponáhľajte. Počas marca a apríla rastlinky len otužujte, či teplotne, či svetelne. 

Keď už nehrozia nočné mrazy, priesady môžete presádzať. Dajte pozor na čas. Robte tak v podvečerných hodinách, aby vám rastlinky hneď nezvädli. 

Zdroj: a2zcentral.comhousebeautiful.comgazdovazahrada.sk