Presne toto sa stalo. Záhrady a sady boli už krásne zakvitnuté, teda hovoríme hlavne o Podunajskej nížine, a prišiel mráz. Dalo by sa povedať len mrazík, no kto sa nepripravil, pripravil sa možno o úrodu.

Záhradkárov neprekvapili len nízke teploty, ale aj sneh. Ten ale nie je pre stromy v kvete vôbec nebezpečný, nakoľko sneh je voda a vlahu stromy potrebujú. Takže sneh ako taký vôbec nevadí, ten prežijú poľahky.

Ale čo ten mráz?

To je už trocha horšie. Väčšinou sa tento jarný mráz drží do 2 metrov od zeme. Niekto tak môže byť pokojný, nakoľko jeho stromy sú vyššie a staršie, no sady a aj väčšina záhradkárov má stromčeky nižšie a tento mráz pocítia.

Ak teda viete, že bude mrznúť. Pripravte sa: obaľte korunu do vrecoviny, kúpte si sviečky, ktorých horľavosť je cca 10 hodín, alebo vetvy s kvetmi oblejte vodou. Naozaj! Ako sa hovorí, klin sa klinom vybíja a vy vlastne vodou, ktorá na vetvách zamrzne, vytvoríte ochranný obal proti mrazu. 

Ak ale ochranu podcením a tie mrazy došli, tak ako v konečnom dôsledku okamžite zistím, že moja úroda je stratená, lebo "plody" zamrzli?

To, či vám kvet zmrzol alebo nie, zistíte rozobratím kvetného púčiku. Spálenie mrazom zistíte podľa sfarbenia piestika. To je úplný stred daného kvietku. Nevšímajte si okvetné lístky, tyčinky, všímajte si len piestik.

Keď sa k nemu dostanete, všimnite si jeho farbu. Buď bude zelená (plod nezamrzol a je v poriadku), alebo bude hnedá, a to je už problém. Piestik sa tak spálil mrazom, doslova a do písmena. 

Zdroj: ekoclovek.sklepsiden.sk


Odporúčané pre Vás

Listing image

tuja danica

Location icon Bratislava-Čunovo

Predám zakorenené odrezky tuje DANICA GOLD v multiplátach 10-15cm-0,19 €. Predaj z 500 kusov a násobok: 500, 1 000, 1 500 kusov. 500 kusow x 0,19 eur. = 95 € výška - 10-15cm Výsadba je možná od marca do konca októbra. Palety sa dodávajú expresným doručením prostredníctvom DPD (35 € / 30 kg - maximálne 1500 ks) alebo viac. Palety sa dodávajú expresným doručením prostredníctvom DPD (35 € / 30 kg - maximálne 1500 ks) alebo viac. Palety sa dodávajú expresnou cestou prostredníctvom DPD. Máme tiež Thuja Danica, Columna, Hoseri, Europe Gold, Danica Gold, Brabant, Brabant Gold, ďalšie celá ponuka: E-mail: Kontaktujte nás telefonicky alebo e-mailom. Sme škola z Poľska - neďaleko Poznani.

0.19 €


Súvisiace inzeráty

Rastliny, stromy, zelenina, ovocie