Eukalyptus je naozaj čarovná rastlinka. Vyzerá krásne, vonia krásne, no má dokonca aj blahodarne účinky na naše zdravie. Takže aj toto by mal byť dôvod, prečo by ste sa mali pustiť do pestovania tejto rastlinky. 

Pestovanie eukalyptu nie je náročné, no treba dodržať pár zásad, aby ste sa mohli tešiť z pekných zelených listov. Je to rastlinka, ktorú môžete pestovať von v zemi, či v kvetináči, ale aj interiéri. 

Ako pestovať?

Pri eukalypte je dôležité, do čoho a kde ho zasadíte. Pri sadení eukalyptu si nachystajte klasický substrát a piesok. To je veľmi dôležité. Eukalyptus je tropická rastlina a má rada priepustnú pôdu. Tú zabezpečíte tak, že substrát zmiešate s pieskom. A je jedno, či rastlinu pestujete tam, tam, alebo tam. Jednoducho tá priepustnosť je dôležitá. 

Pri pestovaní v nádobách použite substrát zostavený z 1 dielu rašeliny, 2 dielov kvalitnej pôdy a 2 dielov piesku.

Prečo je ten piesok tak dôležitý? Úzko to súvisí s miestom, kde eukalyptus pestovať. Malo by to byť slnečné miesto. A keď hovoríme, že slnečné, tak slnečné. Čím viac slnka a tepla tým lepšie. 

V takýchto podmienkach sa tá pôda pekne presúša, a to sú vhodné podmienky pre rozkvet eukalyptu. 

Prečo pestovať?

Dôvodov je naozaj mnoho. Nielen krásne vyzerá v kyticiach. vencoch, výzdobách, ale má blahodarne účinky na naše zdravie, aj existenčné podmienky.

Takže po prvé. Ak eukalyptus pestujete von, tak jeho existencia vás zbaví múch, komárov a hmyzu. Jeho vôňa je totiž pre ne odpudivá. Dávajte si preto pozor, aby ste eukalyptus nezasadili vedľa rastlinky, ktorá práveže hmyz potrebuje, respektíve danú rastlinku pestujete preto, aby k nej chodili včely. 

Po druhé, osviežuje vzduch, a to je jedno, či je v interiéri, či exteriéri.

Po tretie, je to bič na choroby pľúc a nádchu. Tiež bojuje proti zápalom, posilňuje imunitu a pľúca.

Zdroj: plnyhrniec.dobrenoviny.sk


Súvisiace inzeráty

Rastliny, stromy, zelenina, ovocie