Pomerne veľké množstvo študentov sa zamestná na leto  v oblasti gastronómie. Reštaurácie po uvoľnení opatrení otvárajú svoje prevádzky a hľadajú výpomoc do kuchyne, alebo "do rajónu". Ďalšou často hľadanou prácou je práca skladníka. Nie je náročná a zvládnu ju aj malé ročníky. Samozrejme, ak je potrebné, treba mať papier o absolvovaní kurzu napr. na vysokozdvižný vozík.

Avšak najviac sezónnou prácou, je práca na stavbe. Toto je obdobie, kedy sa najviac stavia, preto stavebné firmy potrebujú veľké množstvo ľudí. 

Toto odvetvie práce, aj tej brigádnickej je aj skutočne dobre platené. Buď sa platí od hodiny, alebo od výkonu. Nezabudnite sa na začiatku poriadne dohodnúť a v najlepšom prípade dať dohodu aj na papier. Tento krok by mal byť samozrejmý, no dajme si ruku na srdce, všetci vieme, že mnohé firmy a zamestnávatelia oficiálne nahlásenie brigádnikov akosi neurobia a platia na ruku. 

Čo je ale pozitívne, tak pracovné portály evidujú viac pracovných pozícií pre študentov v porovnaní s rokom 2019, t.j. s obdobím pred pandémiou.

Cena práce je regionálna. V bratislavskom kraji zarobí brigádnik od 5,5 do 7 eur za hodinu. 

Koľko teda môže zarobiť taký brigádnik na stavbe? Pomerne dosť. Niekedy aj 1 000 eur mesačne. Sú to doslova odmakané peniaze, ale čo už má taký študent robiť počas leta. Niečo si zarobiť, a potom to aj pekne minúť.


Súvisiace inzeráty

Náradie