Povedzme si teda, že ste si nejakú tú nehnuteľnosť už vybrali a dohodli ste si obhliadku bytu. Treba sa ňu pripraviť.

1. Načítajte si dostupné materiály - ešte predtým, ako prekročíte prvýkrát prah svojho možno budúceho bytu, preštudujte si všetko, čo môžete. Urobte si poznámky, poznačte si, čo vás zaujalo, resp. čo vám v ponuke chýbalo. Nechoďte na obhliadku nepripravení.

2. Vezmite si pomoc - možno ste nevedeli, ale okrem toho, že si na obhliadku vezmete partnera, priateľa, či rodiča, si môžete na obhliadku privolať aj človeka, ktorý sa venuje čisto obhliadkam bytov a domov. Dalo by sa povedať, že je to človek, ktorý vidí aj dovnútra steny, všíma si veci, o ktorých vy ani len netušíte. Doslova vidí do budúcnosti. Ak máte túto možnosť, berte ho so sebou, určite vám dokáže šetriť pekné peniaze a pomôže vám pri rozhodovaní. 

3. Technický stav - otázok okolo technického stavu nikdy nie je dosť. Čo tie popraskané steny, ako je riešený odpad, aké káble s v stenách, nezateká okolo okien?

4. Právne náležitosti - hovorí sa, dôveruj, ale preveruj. Preto, ak je možné, mali by ste si overiť vlastníka bytu, ale aj prípadné obmedzenia jeho vlastníckeho práva, vecné bremená, ale aj ťarchy. Aby sa v budúcnosti nestalo, že ste si s bytom kúpili aj pekný balík problémov. 

pixabay.com

5. Výmera a vybavenie bytu - tieto parametre by mali byť známe od začiatku. Treba sa však uistiť, či dané vybavenie bytu ostáva, alebo nie. Rovnako si výmeru bytu starostlivo premerajte, aby sa nestalo, že veľké peniaze platíte za niečo, čo vôbec nie je.  

6. Náklady - v rámci otázok o technickom stave prídete na to, čo sa  byte používa, či je to elektrina, či plyn. Už viete, koľko ľudí bude v byte bývať, preto zisťujte náklady na bývanie. Pýtajte sa však aj na bytový fond opráv, ktorý sa väčšinou do nákladov na bývanie nezapočítava.

7. Susedia - no v neposlednom rade sa pýtajte na okolie, na to blízke, aj na to ďaleké. Pýtajte sa na susedov, určite to nie je nevhodná otázka.

Zdroj: realityvychod.sk


Súvisiace inzeráty

Náradie