Ako teda ochladiť domácnosť bez použitia klimatizácie? Dá sa to.

Uvažujte dopredu

S touto možnosťou začíname ako s prvou, nakoľko nie každý má možnosť ju použiť. Ak ale máte pozemok, myslite do budúcna a voľte zeleň, ktorá bude v letných horúcich dňoch na dom vrhať tieň a v zime naopak dovolí slnečným lúčom prenikať do okien.

Vysaďte teda viac listnatých, ako ihličnatých stromov. Ak sa nedá, zvoľte vinič, ktorý svojimi listami narobí dostatok tieňa. 

Nočné chladenie

Pokiaľ nie sú tropické noci, teda vonkajšia teplota neklesne pod 20°C, chlaďte domácnosť v noci. Samozrejme dávajte pozor v prvom rade na seba a dávajte pozor, aby v spánku na vás priamo nefúkal ventilátor, alebo iné chladiace prístroje.

Čo ale pomáha a ani o tom neviete, je pootvárať aj komíny, digestory, prípadne kachle. Tie budú tiež tlačiť teplý vzduch von z domu a naopak vťahovať studenší.

Žalúzie ráno otvorte len, no len na chvíľu a naspať ich zatiahnite. Okná otvorte po celom dome a urobte prievan, potom okná, aj žalúzie zatvorte.

Studená voda a ventilátor

Chladenie ventilátorom je tá prvá voľba, po ktorej siahne každý. Ak však máte ventilátor, pár pohárov a dostatok ľadu, môžete vyskúšať vytvoriť domáci systém, ktorý vám pomôže schladiť sa. 

Naplnené poháre ľadom poukladajte vedľa seba a položte pred ne ventilátor, ktorý bude smerovať chladný vzduch šíriaci sa z pohárov vašim smerom. Takto nebudete premiešať len teplý vzduch, ale ho aj účinné ochladíte.

Ak máte ventilátorov viac, zapnite ich všetky naraz a rozmiestnite ich po celom dome, či byte. Vzájomne budú tlačiť horúci vzduch do podkrovia, odkiaľ sa odvádza cez ventilačné otvory.

pixabay.com

Parkovanie

Možno sa to nezdá, ale aj také parkovanie auta, môže pomôcť. Ak je vaša garáž súčasťou domu, tak nikdy auto neparkujte do nej hneď po príchode domov.

Vyhriate auto najskôr schladiť pred domom a až potom ho zaparkujte.

Životný štýl

Ak sa dá, vzdajte sa počas horúcich dní varenia. Para z varenia a zohrievania jedla domácnosť zbytočne prehrieva. Siahnite preto po studenej strave, alebo sa vyberte do reštaurácie.

Rovnako schlaďte seba, aj domácnosť vlažnou, alebo až studenou vodou. Para z kúpeľne len pridáva na teplote.

Polievanie

Pri večernom polievaní trávnika, alebo kvetov, ochlaďte aj betónové časti obydlia. Pokojne striekajte po chodníkoch, terase, či skalných obkladoch domu. 

Zdroj: polopate.sk


Súvisiace inzeráty

Náradie