K veciam "okolo" patrí napr. aj vodičský preukaz, oprávnenie, doklad, ktorý musí nosiť vodič pri sebe, inak mu hrozí pokuta. Tejto pokute by mal však v dohľadnej dobe zazvoniť umieračik. Ako? Európska únia plánuje presadiť modernejší spôsob používania dokladov.

Vyspelejšie štáty, ako je Nemecko, či Francúzsko už naskočili na tento spôsob používania dokladov. Vodiči so sebou nemusia nosiť svoje preukazy vo fyzickej podobne. Stačí, ak so sebou majú ich digitálnu kópiu vo svojom mobilnom telefóne, alebo v smart hodinkách. Ciest je mnoho, len treba chcieť a prijať zmenu. 

Vo Francúzsku sa konala prestížna konferencia POTENTIAL, ktorej výsledok bol jednoznačný, a to zavedenie jednotnej digitálnej peňaženky pre celú EÚ, takže aj pre Slovensko. V danej peňaženke si tak budeme môcť nosiť svoje osobné doklady, nielen vodičský preukaz, ale aj občiansky preukaz, či napr. rodný list. 

Táto novinka by mala doraziť na Slovensko už v roku 2025. Uľahčí tak život vodičom, polícii, ale aj rôznym úradom, či bankám, nakoľko sa vzdáme rôznych papierovačiek. 

Najhlavnejšia je v tomto smere bezpečnosť. Zabezpečenie mobilov, hodiniek a prostriedkov, kde sa digitálna peňaženka bude používať, aby nedošlo k odcudzeniu dokladov. Išlo by o identifikáciu pomocou zabezpečovacích prostriedkov konkrétneho zariadenia. Takéto riešenie pritom kľúčoví výrobcovia mobilných zariadení poskytujú už roky.


Odporúčané pre Vás

Listing image

Volkswagen Passat Variant Combi 1.4 TSI HIGH EXEC

190216 km Imobilizér, Centrálne zamykanie, Diaľkové ovládanie, El. predné a zadné okná, El. zrkadlá, Vyhrievané zrkadlá, Servo, Hmlovky, Ťažné zariadenie, Strešné lyžiny, Fólie, Automatická prevodovka, Airbag 6X, Deaktivácia airbagov, ABS, ASR (TCS,ESP), Isofix, Servisná knižka, Automatická dvojzónová klimatizácia, Palubný počítač, Tempomat, Bi-Xenónové svetlomety, Ostrekovače svetlometov, Denné svietenie, Navigačný systém, Svetelný senzor, Kožený interiér, El. sedadlá, Vyhrievané sed., Hliníkové disky, Parkovacie senzory vzadu a vpredu, Hands free sada, Bluetooth, Multifunkčný volant, Bezkľúčový štart, Start & Stop systém, USB, El. ovládanie kufra

9 999 €

Zdroj: euractiv.comautoviny.sk


Súvisiace inzeráty

Ostatné (auto)