Poďme sa ale pozrieť na to, či má AI miesto v automobilovom priemysle. Umelá inteligencia zjednodušene nahrádza v istých smeroch človeka, alebo mu pomáha riešiť problémy a situácie, ktoré dovtedy musel riešiť sám. Práve toho pojmu "nahrádza" sa mnohí obávajú, nakoľko nadobúdajú dojem, že človek sa stane nepotrebným a svetu budú vládnuť roboty a stroje. 

Kde sa teda AI môže uplatniť v automobilovom priemysle a čo prinesie vodičom?

1. Výroba - umelá inteligencia by sa mohla uplatniť vo výrobe. Vo výrobných linkách. Nahradila by tak ľudskú prácu a automobilky odhadujú, žeby použitie AI vo výrobe mohlo zdvihnúť produktivitu o niekoľko percent a znížiť náklady o stovky miliárd. 

2. Jazda - umelá inteligencia sa bude používať na tzv. automatizované jazdenie. Čiže bude jazdiť za vodiča. Rýchlo vyhodnotí situáciu na ceste a prispôsobí tak jazdu mnohým okolnostiam. Napr. jedna izraelská spoločnosť vyvinula systém eyeSight na kontrolu vodiča vo vozidle. Jednou z funkcií je sledovanie očí vodiča. Kontroluje, či sa vodič venuje sledovaniu cesty, je unavený, prípadne či nezaspal.

3. Bezpečnosť - prvoradým dôvodom, prečo nahradiť ľudský potenciál AI, je bezpečnosť na cestách. A nehovoríme tu len o vodičoch, ale aj o ostatných členoch premávky.

4. Poistenie - umelá inteligencia sa tak dostane šoférovi pod kožu, že poľahky vyhodnotí jeho emócie, skúsenosti, spôsob riadenia a na základe zmiešania dát o aute vytvorí napr. model poistenia. Nakoľko bude predpokladať, aké nehody a škody daný vodič môže spôsobiť. 

Zdroj: topspeed.sktouchit.skumelainteligencia.sk


Súvisiace inzeráty

Ostatné (auto)