Keďže máme ešte zimné obdobie, otázka znie: vykurovať elektrinou, plynom, alebo iným zdrojom? To je otázka, na ktorú sa nedá jednoznačne odpovedať. Treba len hľadať pozitíva a negatíva a ušiť "kúrenie" na mieru danému bytu, či domu. Je tam množstvo faktorov, ktoré vedia ovplyvniť výkon daného spôsobu. 

V poslednej dobe sa však "rozmohol" trend klimatizácií. Už to nie je len o chladení, ale už aj o kúrení. Mnohé domácnosti, ktoré vykurovali plynom si dali do zálohy namontovať klímu. Nie však z dôvodu, aby prežili v pohodlí letné mesiace, ale preto, že ak by cena plynu bola neúnosná, mohli vykurovať klímou. 

Základ je pochopiť, ako funguje klimatizácia. Klíma nasáva vzduch z vnútra, prejde cez klimatizačnú jednotku, tak sa ochladí. Ochladený vzduch ostáva v miestnosti a teplý vychádza von. Klimatizácia môže však fungovať aj opačne, a to, že studený vzduch naberá zvonku, zohreje ho a vháňa do miestnosti. 

Dôležitá je aj rozloha. Musíte si vypočítať, koľko nástenných, alebo mobilných klimatizácií vám treba na vykúrenie. Kúrenie mobilnou klimatizáciou je vhodné len do miestností s rozlohou od 15 do cca 40 – 50 m2. Kúriť klimatizáciou sa teda dá.

Je tu však niekoľko „ale“. Väčšina spotrebičov totiž dokáže efektívne pracovať len pri teplote od 0 do –5 °C, pričom najnižšia prevádzková teplota, pri ktorej sa klimatizácia vôbec zapne, sa pohybuje max. okolo –15 °C.

Ďalšia stránka je efektivita z pohľadu spotreby. Ak nie ste človek/rodina, ktorá potrebuje v dome, či byte počas zimy saunu, tak vykurovanie klimatizáciou je úplne v poriadku. Teplota v miestnostiach, kde spíme, stačí pokojne teplota od 20- 23°C. Okolo tých 20°C stačí v miestnostiach, kde sa počas dňa pohybujete. Nakoľko varením, kúpaním, pohybom, vytvárate teplo, ktoré vám postačuje. Každý ďalší stupeň sú vyššie a vyššie náklady. 

Portál dodomacnosti.sk sa snažil vypočítať, koľko vyjde vykurovanie klimatizáciou počas 180 dní. Išlo o dom s rozlohou 100 m2, klimatizačná jednotka je energetická trieda A++ s príkonom 1,1kW/hod. Ak sa bude v dome kúriť 22 hodín denne, miniete cca 2,90 eura. Ak si ale kúrenie vyregulujete na povedzme 12 hodín denne, tak vás to vyjde na 1,58 eura za jeden deň. Takto to vyzerá, že vykurovacie náklady za celú sezónu budú vo výške cca 284 eur.

Zdroj: spotrebitelskytest.skdodomacnosti.sk


Súvisiace inzeráty

Byty